Berättade om Brottsofferjouren

UMEÅ. Det har varit ärtsoppa och trivsel hos Umeå PRO City. De komma från öst och väst, de komma från syd och nord… Så skulle man kunna beskriva den skara av medlemmar som sökte sig till 7:ans mötesplats för att i gemenskapens tecken umgås med alla de som var sugna på den ärtsoppa som skulle serveras.

I köket rördes det i grytor och på borden stod framdukat två sorters bröd, hårt och mjukt, smör och ost, mjölk och vatten. Styrelsen bar fram tallrikar med soppa och var och en kunde allteftersom inmundiga den goda måltiden.
Innan mötet fortsatte hälsades de församlade välkomna och information gavs av ordförande Anita Berg om det som stod på dagens agenda.
Med magarna fyllda kunde sedan medlemmarna luta sig tillbaka. Anita Berg hälsade Inger Larsson från Brottsofferjouren välkommen fram.
Hon bjöd på en insikt i vad Brottsofferjouren gör och för vad och vem de finns. Brottsofferjouren är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation, som funnits i Sverige sedan 1988. Den ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga och har tystnadslöfte.
Det finns cirka 70 lokala jourer, varav en finns i Umeå. Det finns cirka 300 volontärer. Finansieringen sker till största delen av statliga bidrag från Brottsoffermyndigheten samt från Socialstyrelsen.
Brottsofferjouren erbjuder medmänskligt stöd av någon som lyssnar och förstår, information om polisanmälan, rättsprocess och ersättningsfrågor, stöd vid eventuell rättegång och hjälp i kontakt med myndigheter och försäkringsbolag.
Av denna informativa föreläsning framgick att detta är en mycket viktig organisation som har en betydande roll i samhället.
Innan det blev dags för kaffe och kaka blev det pausgympa som liksom alltid leddes av Anders Nordin. Sedan kunde man styra stegen till kaféet där te eller kaffe och en god kaka serverades.
Tillbaka inne i Tranan blev det information om kommande händelser och det närmast förestående är julfesten.
Charlotte Sjödin och AnnaGitta Hedlund skötte lottförsäljningen och många fina vinster fann vägen till nöjda vinnare.
Sedan var det dags att tacka varandra för denna gången och ut i novemberskymningen styrdes stegen.

Publicerat i Föreningsguiden VK 2021-12-09