Om oss
Läs om Brottsofferjouren historia på Brottofferjouren Sveriges hemsida.
Läs om Internationella Brottsofferdagen den 22 februari varje år här.
Brottsofferjouren är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation som ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Brottsutsatta kan vara anonyma i kontakten med oss, stödet är kostnadsfritt, vi har tystnadslöfte och ingen polisanmälan krävs. Vi har omkring 70 lokala jourer runtom i landet med sammanlagt cirka 1 300 volontärer. Vi erbjuder:
- Medmänskligt stöd av någon som lyssnar och förstår.
- Information om polisanmälan, rättsprocess och ersättningsfrågor.
- Stöd vid eventuell rättegång.
- Hjälp i kontakt med myndigheter och försäkringsbolag.
Det spelar ingen roll vem du är eller vilket brott du har utsatts för. Grunden i vårt arbete är FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, där alla människors lika värde och rättigheter slås fast.
Brottsofferjouren Sverige driver den nationella telefonlinjen för brottsofferstöd, 116 006, och erbjuder genom Stöd på eget språk kontakt med volontärer som talar över 20 olika språk.
Brottsofferjouren Umeåregionen
Brottsofferjouren Umeåregionen ingår i den rikstäckande Brottsofferjouren Sverige.
Vårt uppdrag är att genom ideella krafter tillsammans med styrelsen bedriva stödverksamhet för brottsoffer, målsägande och vittnen inom kommunerna Umeå, Bjurholms, Nordmalings, Robertsfors, Vindelns och Vännäs.
Syftet med verksamheten är att ge stöd till brottsdrabbade i direkt anslutning till brottet och/eller genom rättsprocessens olika faser. Detta görs genom att stödpersoner eller anställda hjälper den drabbade med stödsamtal, kontakter med polis, myndigheter, försäkringsbolag etc.
I verksamheten ingår också vittnesstöd. Vittnesstödjare stödjer brottsoffer/målsägande och vittnen som kallas till tingsrätten för förhandling.
Även efter rättegången kan du t.ex. behöva hjälp med ev. skadestånd och vi kan bistå och hjälpa till i kontakterna med myndigheter och försäkringsbolag.
Vi verkar också för att kunskap om brottsoffers och vittnens situation sprids genom att medverka vid möten och sammankomster, vilka bidrar till att skapa förståelse och förbättringar kring brottsoffrens situation. Vidare arbetar vi för samverkan mellan hjälporganisationer, polis, socialtjänst m fl.
Vill du veta mer om oss eller är intresserad av att arbeta ideellt eller stödja oss på annat sätt är du välkommen att kontakta oss på info@umearegionen.boj.se eller 072 -732 24 42.