Brottsofferstöd
Olika brott drabbar olika hårt och vissa personer drabbas hårdare än andra av samma slags brott. En skiljelinje går dock mellan egendomsbrott (t ex stöld och skadegörelse) och brott mot person (t ex rån, misshandel, våldtäkt). De psykiska reaktionerna blir oftast kraftigare efter ett våldsbrott.
En del brott, som att få sin bil stulen eller skadad, utlöser kanske mest irritation. Inbrott i bostaden kan däremot upplevas som både allvarligt och skrämmande. Vetskapen om att någon varit inne och rotat runt bland ens saker kan kännas svår att bära. Särskilt om gärningsmannen vid ett våldsbrott är okänd kan det vara svårt att sätta in det man råkat ut för i ett orsakssammanhang.
Det finns inga förklaringar eller utvägar. Man har drabbats av en oförklarlig oförrätt. Ibland kan man gripas av skamkänslor, trots att man inte har något att skämmas för. Vanligt är också att man känner en uttalad ilska mot gärningsmannen. Det kan vara svårt att skapa sig en nyanserad bild av vad som hänt.
Naturligtvis är det inte bara juridisk hjälp som behövs utan många gånger också ett personligt stöd i någon form. Du kan då vända dig direkt oss som arbetar ideellt med att hjälpa brottsoffer. Om du känner att du inte klarar av dina upplevelser känslomässigt kan du söka terapeutisk hjälp. Terapeutisk hjälp kan man få inom den allmänna sjukvården eller av privatpraktiserande terapeuter. Brottsofferjourerna kan förmedla sådana kontakter.
Brottsofferjouren Umeåregionen har ett antal stödpersoner som ideellt ställer upp för att hjälpa brottsoffer i en besvärlig situation. Stödpersonerna har fått utbildning och arbetar under tystnadslöfte.
Är du Brottsoffer och vill prata, ring oss på 072 – 732 24 41
Läs mer om Brottsofferstöd på https://www.brottsofferjouren.se/brottsofferstod/.