Informerade om Brottsofferjouren

Som en del av Umeås 400-årsfirande hade Umeå kommun inbjudit ideella organisationer att interagera med olika målgrupper och synliggöra aktiviteter under jubileumsåret.

I Brottsofferjourens västar ses Margaretha Lundquist och Hans-Åke Donnersvärd.

UMEÅ. För styrelsen för Brottsofferjouren Umeåregionen – som inte bara inkluderar Umeå utan även Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Vindeln och Vännäs – var det en självklarhet att vara med. Sålunda var jouren på plats vid Studie400 på Rådhustorget i Umeå under en eftermiddag.


I studion fanns olika representanter för jouren, som informerade om och diskuterade Brottsofferjourens verksamhet med förbipasserande.
I fokus var speciellt de områden jouren för närvarande har i blickpunkten, dels barn och ungdomar, dels äldre, som i dag hör till speciellt utsatta grupper. Men verksamheten med brottsoffer- och vittnesstöd gäller alla som utsatts för brott.
Ambitionen är att nå så många som möjligt för att erbjuda det stöd som finns. Brottsoffer kan få stödsamtal och hjälp vid skadestånd och i kontakt med myndigheter. Vittnen och målsägande och deras anhöriga kan också få stöd och hjälp i samband med rättegång.
Det blev många samtal med människor på torget och ett bra tillfälle att visa på och diskutera det stöd som Brottsofferjouren erbjuder.
Att dessutom valrörelsen fått fler människor än vanligt att samlas på Rådhustorget bidrog naturligtvis till att många kunde ta del av informationen. En extra poäng var att det då också var möjligt att nå fram till och samtala med politiker ur olika partier som fanns där.
För en organisation som Brottsofferjouren, som arbetar nära myndigheter – Polisen, Tingsrätten med flera – är sådant av värde. Att det var ett lyckat tillfälle att nå ut i samhället stod klart för de brottsoffer- och vittnesstödjare, liksom de medlemmar ur styrelsen, som medverkade under dagen.