Efterlängtad utbildningsdag

Brottsofferjouren Umeåregionen har hållit en efterlängtad utbildningsdag där hela jouren med brottsoffer- och vittnesstödjare samt styrelsen medverkade. Till skillnad från tidigare sammankomster var tanken att denna gång utnyttja den kompetens som finns bland jourens egna medlemmar. I denna anda hördes Anne-Marie Wictorsson från styrelsen, också anställd inom Kriminalvården, berätta om sitt arbete inom frivården. Nils […]

Utbildningsdag 5 oktober
Några deltagare på utbildningsdagen.

Brottsofferjouren Umeåregionen har hållit en efterlängtad utbildningsdag där hela jouren med brottsoffer- och vittnesstödjare samt styrelsen medverkade.


Till skillnad från tidigare sammankomster var tanken att denna gång utnyttja den kompetens som finns bland jourens egna medlemmar. I denna anda hördes Anne-Marie Wictorsson från styrelsen, också anställd inom Kriminalvården, berätta om sitt arbete inom frivården. Nils Widing, vittnes- och brottsofferstödjare, också före detta kriminalreporter, talade om de etiska aspekterna på nyhetsrapportering gällande brott. Barbro Åström och Hans-Göran Olofsson tog upp olika aspekter på arbetet som brotts- och vittnesstödjare.

Hans-Åke Donnersvärd, vice ordförande i jouren, också medlem i Förbundsstyrelsen, gav en inblick i Brottsofferjourens arbete på nationell nivå. Han talade bland annat om förbättringar kring den samverkan som finns mellan polisen och jourerna.

Den största delen av dagen ägnades åt att diskutera framtiden i den egna jouren där tyngdpunkten låg på hur arbetet ska kunna utvecklas med bättre stöd för brottsoffer, deras anhöriga och vittnen. Utgångspunkten var den skiss med visioner för framtiden som styrelsen tagit fram med ledorden aktivt och förebyggande.
Diskussionerna kom att handla mycket om informationsinsatserna till allmänheten där framför allt skolan, unga vuxna och deras vårdnadshavare nämndes, men även till äldre som blivit utsatta för brott.

Avslutningsvis avtackades Inger Larsson och Eva Strangert med blommor och diplom för sina insatser, i styrelsen och som stödjare, under tio år i jouren.

Utbildningsdagen med samvaro under lediga former blev mycket uppskattad. Inte minst uppskattades möjligheten att lära känna varandra närmare på ett personligt plan med de erfarenheter och kompetenser var och en bidrar med i verksamheten. Flerfaldiga önskemål om återkommande liknande möten framfördes.

Från VK/VF 201-11-05