Bli volontär
Vill du göra skillnad för brottsutsatta, vittnen och anhöriga? Du behöver inte vara något proffs – det räcker att du är en bra medmänniska som lyssnar, bekräftar och förstår.
Är du intresserad av att bli volontär hos oss? Fyll i formuläret på Brottsofferjouren Sveriges hemsida eller kontakta oss på:
E-post: info@umearegionen.boj.se
Telefon: 072-732 24 41
Nedan kan du läsa mer om vad våra olika stödjaruppdrag innebär, vad vi erbjuder och vad som krävs för att bli volontär hos oss 😊
Stödjare för brottsoffer och anhöriga
Som stödjare är din uppgift är att ta kontakt med brottsutsatta som önskat stöd från oss genom sin kontakt med polisen eller vår nationella telefoncentral. En viktig del i stödet är att lyssna och samtala. Det kan även handla om att informera om rättsprocessen, möjligheten till ersättning och att vid behov förmedla kontakt till myndigheter, sjukvård, jurist med flera som kan hjälpa personen ytterligare. Som stödjare erbjuder du även stöd och information inför eller under polisanmälan, polisförhör och rättegång.
Uppdraget som stödjare är både spännande, lärorikt och meriterande. Alla volontärer får en grundläggande volontärutbildning samt erbjuds fortlöpande utbildning och handledning.
Kvalifikationer
Vi ser gärna att våra stödjare har olika bakgrund och erfarenhet – det viktiga är att vara en bra lyssnare och en god medmänniska som är trygg i sig själv. Jouren gör en lämplighetsbedömning i varje enskilt fall och du kommer att behöva visa upp ett utdrag ur belastningsregistret.
Vi är alltid i behov av stödjare som talar fler språk än svenska och engelska, så kallade ”språkvolontärer”. Det är alltså mediterande om du behärskar flera språk!
Stöd vid Umeå Tingsrätt
En stödjare i domstol är en ideellt verksam person som erbjuder stöd och hjälp till vittnen, målsägande och anhöriga i samband med rättegång på Umeå Tingsrätt eller Hovrätt. Stödjaren ger praktisk information, exempelvis om hur rättssalarna ser ut, förklarar hur en rättegång går till och svarar på frågor. Stödet handlar ofta om att minska den oro och spänning som många känner inför en rättegång.
Kvalifikationer
Du behöver vara en trygg och stabil person. Vi ser gärna att våra stödjare har olika bakgrund och erfarenhet, det viktigaste är att man är en lyssnande medmänniska. Språkkunskaper utöver svenska och engelska är positivt. Du bör vara minst 20 år. Uppvisande av utdrag ur belastningsregistret är ett krav. Som stödjare i domstol så behöver du ha möjlighet att kunna vara på plats i domstolen dagtid på vardagar, vilket lämpar sig bra om du till exempel studerar, har ett flexibelt arbete eller är pensionär.
Språkvolontär
Som språkvolontär hos Brottsofferjouren Sverige stöttar och hjälper du brottsoffer, vittnen och anhöriga på deras modersmål, i huvudsak via telefon. Du lyssnar, ger råd och stöd samt informerar om hur rättsprocessen fungerar. För att bli språkvolontär behöver du kunna flytande svenska samt det språk du vill ge stöd på. För närvarande har störst behov av personer som talar följande språk:
- Arabiska
- Dari
- Bosniska
- Somaliska
- Polska
- Albanska
- Serbiska
- Persiska
- Spanska
Som volontär hos Brottsofferjouren får du:
- 30 timmars utbildning plus praktik
- Vara del av en gemenskap som bygger på mycket värme och empati
- En merit på arbetsmarknaden
- Många givande möten med både kollegor och stödsökande
- Interna utbildningar och kunskap inom brottsofferområdet
- Medverka vid evenemang, både lokalt och nationellt
- Ge stöd åt några av samhällets mest utsatta
Vad krävs?
- Du bör vara minst 20 år.
- Du behöver ha tid och möjlighet att utföra uppdraget. Hur mycket tid du lägger ner på ditt uppdrag varierar. Det beror bland annat på hur många ärenden din jour får in, hur många stödajre som är aktiva och hur mycket tid du vill lägga ner. Några timmar i månaden kan ses som ett slags minimum. Är du stödjare i domstol så behöver du ha möjlighet att kunna vara på plats i domstolen dagtid på vardagar, vilket lämpar sig bra om du till exempel studerar, jobbar deltid eller är pensionär.
- Du behöver dela Brottsofferjourens värdegrund och vara en bra medmänniska. Vår värdegrund går i kort ut på att du behöver vara empatisk, engagerad, trovärdig och ansvarskännande. En lämplighetsbedömning görs av respektive jour. Du kommer också att behöva lämna ett utdrag ur belastningsregistret samt skriva under ett tystnadslöfte.
Varmt välkommen med din ansökan!