Om oss
Brottsofferjouren är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation som ger stöd och information till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Brottsutsatta kan vara anonyma i kontakten med oss, stödet är kostnadsfritt, vi har tystnadslöfte och ingen polisanmälan krävs. Brottsofferjouren är rikstäckande och har omkring 60 lokala jourer runtom i landet med cirka 1200 volontärer.
Vi erbjuder:
- Medmänskligt stöd av någon som lyssnar och stöttar.
- Information om exempelvis polisanmälan, rättsprocessen och ersättningsfrågor.
- Stöd vid eventuell rättegång.
- Hjälp i kontakt med myndigheter och försäkringsbolag.
Grunden i vårt arbete är FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, där alla människors lika värde och rättigheter är utgångspunkten. Brottsofferjouren Sverige driver den nationella telefonlinjen för brottsofferstöd via telefonnummer 116 006 och erbjuder genom stöd på eget språk kontakt med volontärer på omkring 20 olika språk.
Brottsofferjouren Umeåregionen
Brottsofferjouren Umeåregionen ingår i den rikstäckande organisationen Brottsofferjouren Sverige.
Vårt uppdrag är att genom ideella krafter bedriva stödverksamhet för brottsoffer, målsägande och vittnen inom kommunerna Umeå, Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Vindeln och Vännäs.
Syftet med verksamheten är att ge kostnadsfritt stöd till brottsdrabbade i direkt anslutning till brottet och/eller genom rättsprocessens olika faser. Detta görs genom att volontärer eller anställda hjälper den drabbade genom stödsamtal, information och rådgivning. Vi bedriver även stödverksamhet på Umeå Tingsrätt där vi stöttar målsäganden (brottsoffer), vittnen och anhöriga i samband med rättegång.
Efter rättegången kan du exempelvis behöva hjälp med eventuella skadeståndsansökningar. Vi kan bistå med hjälp att fylla i blanketter och hjälpa till i kontakterna med myndigheter och försäkringsbolag.
Vi verkar också för att kunskap om brottsoffers och vittnens situation sprids genom marknadsföring samt medverkan vid mässor och konferenser. Vi föreläser regelbundet på exempelvis skolor och universitet ur ett brottsofferperspektiv. Vidare arbetar vi för samverkan med bland annat lokala stödorganisationer, UmeBrå, Polismyndigheten, Socialtjänsten och Brottsoffermyndigheten.
Vill du stödja vår verksamhet, är intresserad av att arbeta ideellt eller har andra frågor är du välkommen att kontakta oss på info@umearegionen.boj.se eller 072 -732 24 41.